Maand van het gebit

Maand van het gebit

Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen uiteindelijk ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw dier: tanden of kiezen kunnen verloren gaan en er kunnen zelfs ontstekingen in belangrijke organen (zoals hart en nieren) ontstaan.
Het is daarom heel belangrijk dat het gebit preventief goed verzorgd wordt. Ook is het van belang dat de tanden van uw huisdier regelmatig bekeken worden.
Hiermee kunnen problemen tijdig opgespoord worden en kunnen wij u helpen hoe u het gebit van uw dier het beste kunt verzorgen.
Voorkomen is beter dan genezen: maak daarom een afspraak voor een gratis gebitscontrole in februari!

Wanneer blijkt dat een gebitsbehandeling nodig is, maken we een afspraak om het gebit van uw dier onder narcose te reinigen en eventueel elementen te trekken als dat noodzakelijk is. Als de behandeling klaar is, wordt het gebit gepolijst. Op de gebitsbehandeling bieden wij bij een afspraak gemaakt aansluitend aan de gratis gebitscontrole een korting van 10%. Om herhaling na een gebitsbehandeling te helpen voorkomen, is het belangrijk om het gebit van uw dier preventief te ondersteunen. Onze para-veterinairen zullen u na het consult of na de gebitsbehandeling informeren over de beste mogelijkheden hiervoor.

Oktober: Maand van het overgewicht

Oktober: Maand van het overgewicht

Helaas zien we op dit moment bij 20-40% van de huisdieren overgewicht, in sommige gevallen zelfs zodanig dat we spreken van obesitas. Overgewicht kan leiden tot een heleboel gezondheidsproblemen die we bij ieder dier liever zouden voorkomen. Misschien is een van deze problemen zelfs al vastgesteld bij uw huisdier, de klachten worden dan vaak enkel verergerd door zijn/haar overgewicht.

Gezondheidsproblemen 
Problemen die vaker voorkomen bij honden met overgewicht: gewrichtsslijtage en andere gewrichtsproblemen, ademhalingsproblemen en een verhoogde kans op oververhitting, hartproblemen, een verminderd uithoudingsvermogen en suikerziekte. Ook is er een verhoogde kans op blaasgruis, incontinentie en een verhoogd risico op huidproblemen. Zo kunnen we helaas nog wel even doorgaan, maar wat wel duidelijk is geworden: overgewicht zorgt voor een kortere levensduur van uw huisdier!

Hoe weten we nou dat een dier overgewicht heeft?

Aan de hand van het onderzoek kijken we naar een paar dingen: het ras, de bouw, de buikomvang, de bespiering, het gewicht en vooral ook naar de dikte van de vetlaag op de ribben. Vaak zien we ook dat de activiteit afneemt naarmate de hond/kat zwaarder is geworden.

Actie
Omdat wij het belangrijk vinden dat uw huisdier gezond oud wordt, staat oktober bij ons in het teken van overgewicht. U mag die maand gratis langskomen om uw huisdier te laten wegen en krijgt gratis advies met betrekking tot zijn/haar gewicht. Als er sprake is van overgewicht kunnen onze assistentes u tips geven om uw huisdier te helpen af te laten vallen en kunt u het dieetvoer met korting uitproberen.

Konijnen vaccineren

Konijnen vaccineren

Het is alweer bijna voorjaar en dus weer bijna tijd om uw konijnen te laten vaccineren. De gebruikelijke vaccinatie beschermt tegen Myxomatose en Viraal Hemorragisch Syndroom (VHS of ook wel RHD-1). Beide ziektes komen in Nederland veel voor en hebben helaas in de meeste gevallen een fatale afloop.

Tijdens de vaccinatie wordt uw konijn uiteraard met veel zorg door onze dierenarts nagekeken en wordt ook het gebit gecheckt. Aandachtspunten worden besproken zodat we samen kunnen komen tot de beste zorg voor uw konijn.

Naast de gebruikelijke vaccinatie die een jaar bescherming biedt, bieden we ook een vaccinatie tegen een andere variant van VHS aan: RHD-2. Deze ziekte komt sinds een paar jaar ook voor in Nederland en zorgt met enige regelmaat voor veel sterfte onder zowel wilde als tamme konijnen. De vaccinatie hiervoor heet Cunipravac. Dit vaccin krijgt binnenkort een nieuwe naam: Eravac. Dit vaccin biedt een half jaar bescherming tegen RHD-2. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat bij konijnen ouder dan 3 maanden het vaccin niet meer hoeft worden te herhaald zoals eerder wel werd gedacht. Dit maakt de bescherming van uw konijn(en) nog makkelijker.

Omdat de Eravac en Cunipravac worden geleverd met zeer beperkte houdbaarheid werken we met een inschrijflijst.  Zodra we voldoende aanmeldingen hebben organiseren we een ‘entspreekuur’. Neem voor meer informatie en het maken van een afspraak contact met ons op via telefoonnummer 038-45 44 059 of stuur een e-mail naar contact@nandadierenarts.nl

Kattenboom

Kattenboom

Wist u dat de ‘boom’ in de hoek van onze wachtkamer een functie heeft? Op de groene plateaus kunt u namelijk uw kat (in zijn transportmand) plaatsen! Op een hoge plek voelt een kat zich relatief veilig, vanwege het overzicht dat deze plek biedt. Ook vinden er dan geen vervelende confrontaties met andere dieren in de wachtkamer plaats op de grond, waardoor uw kat van streek raakt nog voordat hij/zij een dierenarts gezien heeft. Maak dus gerust gebruik van deze ‘parkeermogelijkheid’.

Kom langs of maak een afspraak Nanda Dierenkliniek

Volg Nanda Dierenkliniek op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!