Buitenlandziektes

Met de hond op vakantie is natuurlijk erg leuk. Lekker samen genieten op het strand of in de bergen bijvoorbeeld. Maar met dat heerlijke klimaat komen helaas ook ziektes voor die wij in Nederland (nog) niet kennen. De meeste worden overgedragen via muggen, teken of vliegen.

Leishmaniose

Leishmania wordt door een eencellig organisme veroorzaakt, het wordt overgebracht door zandvliegjes die in het Middellandse Zeegebied voorkomen. De ziekte heeft een langzaam verloop. Na besmetting kan het tot wel 6 jaar duren voordat er symptomen optreden. Vaak zien we schilfering van de huid en kaalheid rond de ogen en oorschelpen. De neusspiegel en voetzoelen kunnen verdikken en er kunnen kloven en korsten in ontstaan. Maar ook blaarvorming komt voor. Soms hebben de dieren ook last van lusteloosheid en gewichtsverlies. Ook nier- en gewrichtsontstekingen komen voor. Als de dieren niet worden behandeld kunnen ze zelfs sterven.

Er bestaat medicatie om de ziekte te onderdrukken, maar volledige genezing is helaas niet mogelijk, de parasiet blijft altijd aanwezig in het lichaam. En we zien dan ook vaak op termijn een terugval.

Om Leishmania te voorkomen kunt u het beste voorkomen dat uw hond gestoken wordt door zandvliegjes. We proberen hiervoor altijd de beste middelen in ons assortiment op te nemen, neem contact met ons op welke middelen dit zijn. Daarnaast zijn de zandvliegjes vooral tijdens de schemer actief, dan kunt u uw hond het beste even binnenhouden.

Babesiosis

Ook Babesia wordt door een parasiet veroorzaakt, welke wordt overgebracht door teken. Deze teken komen voor in Zuid-, Midden-, en Oost-Europa. De parasiet infecteert de bloedcellen van de hond waardoor deze kapot gaat en er bloedarmoede ontstaat.

De verschijnselen treden van na 1-3 weken op en kunnen omvatten: koorts, sloomheid, verlies van eetlust, bloed inde urine, braken, bleke slijmvliezen en geelzucht. Meestal is Babesiose goed te behandelen, mits het op tijd wordt ontdekt. Als het niet wordt behandeld heeft het vaak een dodelijke afloop.

Ehrlichiosis

Ehrlichia wordt veroorzaakt door een bacterie die ook door teken wordt overgebracht. In tegenstelling tot Babesia infecteert deze bacterie juist de witte bloedcellen. Omdat het door dezelfde teek wordt overgebracht zien we geregeld dat beide ziektes tegelijk voorkomen.

De verschijnselen zijn afhankelijk van de fase:

  • Subklinische fase: de honden lijken gezond, dit kan wel maanden duren
  • Acute fase: sloomheid, verlies van eetlust, koorts, ademproblemen, vergrote lymfknopen, bloedneus en braken
  • Chronische fase: zeer variabel, van zwakte tot nierfalen en zenuwverschijnselen

Zowel Babesia als Ehrlichia kan het beste voorkomen worden door te voorkomen dat een teek zich aan de hond hecht. Informeer bij de praktijk hoe u dit het beste kunt doen.

Hartworm

Ook hartworm is een ziekte die met name in het Middelandse Zeegebied voorkomt. Muggen kunnen larfjes in de bloedbaan brengen welke na 3 maanden terecht komen in de longslagader waar ze zich tot volwassen wormen ontwikkelen. Daarna planten ze zich voort en produceren zogehete microfilariën welke in de bloedbaan terecht komen. Als een mug bloed zuigt kan hij deze microfilariën weer opnemen. In de mug ontwikkelen ze zich tot larfjes en zo kan de mug weer een andere hond besmetten.

Meestal geeft de worm geen vershcijnselen bij de hond totdat er een ernstige verstopping van de vaten ontstaat. Dan ontstaan klachten van hartfalen: verminderd uithoudingsvermogen, hoesten en flauwtes, in ernstige gevallen kan het zelfs fataal worden.

Het behandelen is niet simpel, als alle wormen tegelijk sterven kunnen ze de vaten verstoppen en zo grote problemen veroorzaken. Soms iszelf ene operatie nodig om wormen te verwijderen.

Ook hier geldt dus weer: voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig is dit vrij eenvoudig:

  • Voorkomen dat de hond gebeten wordt door de muggen (op dezelfde manier als voor de zandvliegjes)
  • Ontwormen: hiervoor dienen wel specifieke middelen te worden gebruikt. Informeer hiernaar bij de praktijk. het is belangrijk om dit maandelijks te doen en door te gaan tot 1 maand nadat u thuis bent gekomen.

Hondsdolheid (rabiës)

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Het kan worden overgedragen door onder andere (zwerf)honden, vossen en vleermuizen. In Nederland komt de ziekte niet voor (wordt wel af en toe ingevoerd), maar in Oost-Europa zien we het nog wel eens.

Hondsdolheid wordt via het speeksel van besmette dieren verspreid, dus vaak via een beet. Na infectie duurt het eve voor er vershcijnselen optreden. Het virus tast het zenuwstelsel aan, Verschijnselen: gedragsverandering, agressie, verlammingen, schuimbekken en watervrees. Behandeling is niet mogelijk.

Omdat de ziekte ook op mensen kan worden overgedragen (en er dan na intreden van de verschijnselen ook geen therapie meer mogelijk is) is preventie hier zelfs verplicht. Als uw huisdier de grens overgaat moet hij ten minste 21 dagen van tevoren zijn gevaccineerd tegen hondsdolheid.

Buitenlandziektes zijn enkel 100% te voorkomen door de hond thuis te laten, echter met een goede voorbereiding kan het een zorgeloze fijne vakantie met uw huisdier worden!

Buitenlandziektes
Datum: 23 mei 2019

Kom langs of maak een afspraak Nanda Dierenkliniek

Volg Nanda Dierenkliniek op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!