Chocolade vergiftiging

Zeker bij honden zien we geregeld dat zij chocolade te pakken hebben gekregen, maar soms komt het ook voor bij katten. In chocolade zit theobromine wat voor honden giftig is. Het wordt eerst via de darmen opgenomen en daarna in de lever verwerkt uiteindelijk wordt het via de nieren uitgescheiden.

De eerste verschijnselen zijn vaak braken, diarree en veel drinken doordat de stof effect heeft op het spierweefsel van het maagdarmkanaal. Daarna kan de stof ook effect hebben op het zenuwstelsel. Dit zorgt voor stimulatie: hyperactiviteit, rusteloosheid, incoördinatie, trillingen, toevallen, een snelle hartslag en andere verstoringen in het ritme van het hart. Ook een snelle ademhaling, blauwe slijmvliezen, koorts, te hoge bloeddruk en coma kunnen worden gezien. Indien de verschijnselen heel heftig worden kan ook sterfte optreden. De verschijnselen kunnen optreden vanaf 1-4 uur na opname, maar soms pas na 6-12 uur. Na 72 uur is ongeveer de helft van de theobromine afgebroken door het lichaam en dat is dan ook de tijd dat het kan duren voordat de klachten weer afnemen.

 

Behandeling

Helaas is er geen antigif beschikbaar. Het enige dat we kunnen doen is ondersteunen en de symptomen proberen te verminderen. Daarna is het afwachten tot het dier zelf de theobromine afbreekt. Voorkomen is dan dus ook het allerbelangrijkst. We proberen opname zoveel mogelijk te voorkomen door het dier te laten braken. Afhankelijk van hoeveel chocola gegeten is kunnen we nog aanvullende maatregelen nemen: we geven actieve kool om enige resten chocola die toch nog in de maag of darmen achter blijven te binden zodat het niet wordt opgenomen. Om dit proces te versnellen kan tevens worden gekozen voor laxeren.

Belangrijk

De prognose en behandeling is afhankelijk van hoeveel chocola er is gegeten maar ook hoe snel maatregelen genomen kunnen worden. Immers hoe minder opname hoe beter. Per dier kan het zeer verschillend zijn hoeveel chocola giftig is voor hem/haar. Bij een studie van het MCD kwam een hond naar voren die minder had gegeten dan de huidige richtlijn echter toch hieraan is overleden.

Als uw hond chocola heeft gegeten overleg dan altijd met een dierenarts zodat die kan adviseren wat wijs is. Het is handig om hierbij de volgende gegevens paraat te hebben als dit kan: de leeftijd van het dier en het gewicht. Hoeveel chocola er gegeten is en wanneer, daarnaast of er al symptomen zijn en of u zelf al iets heeft gedaan.

 

Chocolade vergiftiging
Datum: 11 maart 2019

Kom langs of maak een afspraak Nanda Dierenkliniek

Volg Nanda Dierenkliniek op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!