Foute fokkers

Overweeg je om een puppy aan te schaffen? Ontzettend leuk! Maar ga niet over één nacht ijs. De afgelopen jaren zien wij in de praktijk steeds meer pups van zeer dubieuze afkomst.

Broodfokkers en andere malafide hondenhandelaren die pups uit het Oostblok halen, lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Met alle gevolgen van dien: moederhonden die uitgemergeld voor de zoveelste keer drachtig zijn, pups die overlijden aan infecties omdat ze niet gevaccineerd zijn, pups die ernstige gedragsproblemen krijgen vanwege een gebrek aan socialisatie en kersverse eigenaren die voor hoge kosten komen te staan omdat ze een zieke pup gekocht hebben. Wat heb ik al een hoop ellende meegemaakt met deze hondjes! Ik hoor mezelf als dierenarts vaak te laat ‘preken’ over de do’s en dont’s bij de aanschaf van een pup. Daarom hoop ik door middel van deze column ook toekomstige eigenaren te bereiken.

Hoe voorkom je dat je (onbedoeld) deze wanpraktijken in stand houdt?

Het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren) heeft een handige puppy checklist opgesteld, die ik graag met jullie zou willen delen (zie voor meer info www.licg.nl).

  • Slik niet alle mooie woorden in advertenties voor zoete koek. Pups die ‘in huis zijn opgegroeid’, ‘goed gesocialiseerd’ zijn en ‘kerngezond’, maar waar je slechts een schijntje voor betaalt ten opzichte van pups via erkende fokkers met een stamboom? Juist, meestal te mooi om waar te zijn!
  • Is de moederhond aanwezig bij het bekijken van de pup? Zo nee, dan is de kans groot dat het hondje uit het buitenland is geïmporteerd (vaak op veel te jonge leeftijd). Laatst was er nog iemand in de praktijk die me overtuigd vertelde: ‘Nee, de moederhond was net even met de uitlaatservice mee’. Toen ik daarop een stilte liet vallen, viel ook bij haar het kwartje. Wees kritisch, koop geen pup als je de moederhond niet gezien hebt.
  • Hoeveel nestjes zijn er aanwezig? Een serieuze fokker dient tijd en aandacht aan pups te besteden, bijvoorbeeld voor een goede socialisatie. Deze begeleiding kan alleen plaatsvinden als er slechts één of een klein aantal nestjes is. Zijn er meerdere nestjes aanwezig van verschillende rassen? Meestal geen goed teken.
  • Controleer het paspoort van je nieuwe pup zorgvuldig. Pups horen wanneer ze naar hun nieuwe eigenaar gaan minimaal één keer ingeënt te zijn. Ook horen ze ontwormd en gechipt te zijn. Pups die in Nederland geboren zijn moeten een chipnummer hebben dat begint met landcode 528 (dat betekent niet dat een chip die begint met 528 per definitie betekent dat u een ‘veilige’ pup koopt). Een code die begint met 999 voldoet niet aan de wettelijke eisen.
  • Krijg je na aankomst gelijk een pupje in je handen geduwd? Moet je van de fokker direct beslissen? Want stel je voor dat hij de pup aan iemand anders verkoopt… Foute boel!o Ligt het nest in huis? Het is nadelig voor de ontwikkeling van de pup als deze ergens achteraf in een kennel of schuur ligt.
  • Is het schoon?
  • Zijn de ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen en zijn daar papieren van?
  • Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij ook vragen? Een goede fokker wil dat zijn pups bij een geschikte eigenaar terechtkomen!
  • Hoe reageren de pups op bezoek en geluiden? Gezonde sociale pups van 7-8 weken oud zijn nieuwsgierig en komen je begroeten. Ze mogen niet angstig zijn of verschrikt reageren op normale geluiden.
  • Is er een duidelijk koopcontract? Het is heel verstandig om een echt koopcontract te vragen waarin duidelijk staat wat de rechten en plichten van koper en verkoper zijn. Heb je bijvoorbeeld garantie als de hond ziek wordt?

Voorafgaand aan het bezoek aan de fokker kan het nooit kwaad om even te googelen. Als je de naam van de fokker googelt in combinatie met de term ‘broodfokker’ en je krijgt een hoop ellende te zien: bezint eer ge begint!
Dan ter afsluiting: alsjeblieft… denk niet dat je een broodfokpup moet redden! Want als je de kas van de foute fokker spekt, gaat er morgen een order uit voor een nieuwe lading pups.

Al heb ik met deze column slechts één potentiële nieuwe eigenaar weerhouden van het kopen van een pup bij een foute fokker, daarmee ben ik al dik tevreden.

Uw dierenarts, Leonie Olthof

Foute fokkers
Datum: 17 mei 2016

Kom langs of maak een afspraak Nanda Dierenkliniek

Volg Nanda Dierenkliniek op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!