Kriebelbeestjes

Vlooien kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken bij uw huisdier. De vlo is vaak drager van de lintworm, geeft jeuk en kan soms zelfs allergische klachten veroorzaken.

Voor een juiste bestrijding van vlooien is het belangrijk de levenscyclus van de vlo te bekijken.

  • De volwassen vlo bevindt zich op uw huisdier zelf en voedt zich door middel van bloed. Een vlo bijt uw huisdier om zich te voeden en laat daarbij wat speeksel achter. Dieren met een vlooienallergie reageren al na één enkele beet met een heftige reactie van de huid (meestal op de rug). De volwassen vlo laat ontlasting achter op uw huisdier: vlooienpoepjes. Dit zijn minuscule kleine zwarte korreltjes die u met een vlooienkam in de vacht aan kunt treffen.  Het verschil met zand is te maken door deze korrels op een nat gemaakt wit papieren tissue te leggen en ietsje uit te smeren. In geval van een roodbruinverkleuring is dit het verteerde restant van een bloedmaaltijd van een vlo! Vlooien bevinden zich vooral op de achterhand van het dier, net boven de staartbasis, maar kunnen ook op andere plekken voorkomen.
  • De eieren die de volwassen vlo produceert bevinden zich grotendeels in de omgeving van uw dier. Denk daarbij niet alleen aan de tuin, maar voornamelijk aan tapijt, mand, kleedjes en andere plaatsen binnenshuis.
  • Uit de eieren komen larven. Deze zijn lichtschuw en bevinden zich voornamelijk in kieren en naden. Vlooienlarven bevinden zich dus nooit op uw huisdier!
  • De larve verpopt zich in een cocon tot volwassen vlo. Het pop stadium kan enorm variëren: van enkele dagen tot zelfs een half jaar. Dit hangt af van de omgevingstemperatuur en vochtigheidsgraad. In de lente en de herfst zijn er door de temperatuurswisselingen daarom ook pieken in de infectiedruk door vlooien te zien. Ook het popstadium bevindt zich nooit op uw huisdier zelf.

De producten die wij adviseren voor een juiste vlooienpreventie, hebben wij voor u op een rijtje gezet in onderstaand schema. Vroeger waren vooral de spot-on middelen (pipetjes in de nek) heel populair, maar deze hebben plaats gemaakt voor tabletten. Dat komt omdat tabletten van binnenuit werken (dus zeer geschikt voor honden die graag zwemmen) en vaak gemakkelijker toe te dienen zijn dan pipetten. Ook wij hebben erg goede ervaringen met zowel Bravecto als Comfortis. Als u toch liever kiest voor een product in pipetvorm, let u er dan bij toediening op dat het product goed op de huid wordt toegediend en niet op de vacht. Voor de kat is de Bravecto pipet recent op de markt gekomen en zeer geschikt voor een langdurige bescherming.

Afhankelijk van de persoonlijke situatie van uw huisdier, geven wij u graag advies over het product dat het meest geschikt is. Zo is het voor reizen naar bepaalde landen van belang om uw dier ook te beschermen tegen zandvliegjes.

tabel

Mocht uw huisdier toch last hebben van vlooien is het van belang om, naast alle dieren, ook de omgeving goed mee te behandelen met een omgevingsspray (Indoor-X) zodat u sneller van de plaag af bent.

Kriebelbeestjes
Datum: 30 januari 2016

Kom langs of maak een afspraak Nanda Dierenkliniek

Volg Nanda Dierenkliniek op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!