Tandheelkunde bij uw huisdier

Ja wat kun je hier over zeggen, het gebit, dat is toch de normaalste zaak van de wereld? Ja dat klopt, het valt mij in de praktijk echter vaak op dat hoewel wij meestal zelf twee keer per dag in de badkamer braaf onze tandjes staan te poetsen we dit niet doen voor onze huisdieren. Dat is ook zeker niet altijd nodig, maar helaas zie ik in de praktijk steeds meer honden en katten met in meer of mindere mate gebitsproblemen.

Langzaam maar zeker worden steeds meer mensen zich ervan bewust dat het gebit een belangrijk onderdeel is van hun dier. Afgezien van pijnlijkheid in de mond, kunnen gebitsproblemen ook elders in het lichaam problemen veroorzaken. Bacteriën die ontstekingen in de mond veroorzaken kunnen namelijk ook elders in het lichaam problemen geven, denk hierbij aan ontstekingsprocessen in het hart of de nieren.

De problemen die veel voorkomen bij het gebit beginnen al op jonge leeftijd. Bij pups zien we met enige regelmaat problemen met het wisselen, dit kan ervoor zorgen dat het blijvende gebit in een verkeerde stand komt te staan. Hierdoor kunnen moeilijkheden met het sluiten van de bek ontstaan, maar door een afwijkende stand kan ook de functie van het gebit slechter worden. Dit is lastig met het eten, maar laten we eerlijk zijn, onze honden slikken hun voer nog wel eens zonder te kauwen door. Echter als zij niet op hun voer kauwen of slechter kauwen zorgt dit ervoor dat de tanden en kiezen ook minder gereinigd worden tijdens het eten, hierdoor zien we vaker tandsteen of zelfs ontstekingen in de mond ontstaan.

Een afwijkende stand van het gebit zien we ook veel bij kortsnuitige (brachycefale) rassen, denk bijvoorbeeld aan de shih-tzu of de mopshond. Op latere leeftijd ontwikkelen dit soort honden vaak veel gebitsproblemen zoals tandsteen en tandvleesontsteking (gingivitis). Als er niet bijtijds aan de bel wordt getrokken kan dit echt leiden tot heftige ontstekingen van de bek waarbij sommige tanden en kiezen zelfs verloren kunnen gaan. Maar ook bij veel katten zien we gingivitis vaak al op jonge leeftijd. Soms in zulke mate dat de rest van het slijmvlies van de mond ook gaat ontsteken.

Op latere leeftijd zien we vooral erg veel tandplak/tandsteen en gingivitis. Dit zijn problemen die u zeker niet moet negeren en waar bijtijds een keer een reiniging aan te pas moet komen. Helaas kan deze reiniging enkel onder volledige narcose. Hierbij wordt met een trillend apparaatje tandsteen verwijderd waarna het gebit wordt gepolijst. Eventueel losse of ontstoken kiezen kunnen bij zo’n reiniging worden getrokken. Echter het mooiste is natuurlijk om zoveel mogelijk problemen te voorkomen. Dit kan in de vorm van tanden poetsen. En daarvoor geldt net als voor alle andere dingen: jong geleerd is oud gedaan, maar ook als je hier op latere leeftijd pas mee begint is het goed mogelijk om je hond en zelfs je kat nog te leren zijn/haar tanden te laten poetsen.

Ga er echter zeker niet van uit dat uw dier dit zonder slag of stoot gewoon maar accepteert. Uw kat zal zeker even raar staan te kijken als u zijn tanden wil gaan poetsen. Als u direct de eerste dag aankomt met een tandenborstel en deze in zijn of haar bekje gaat frommelen, zullen ze u zeker even niet zo aardig vinden. Probeer het langzaam op te bouwen. Begin met het verzinnen van een commando, bijvoorbeeld “tandjes kijken” en laat uw dier eraan wennen dat u de bek en de tanden mag bekijken, uiteraard wel tegen een beloning. Een volgende stap zou zijn dat u de tanden ook mag aanraken, wederom tegen een beloning. Daarna kunt u hem/haar laten wennen aan de smaak van de tandpasta. Doe dit door voorzichtig wat op de tanden te smeren en u raad het al, ook hier weer tegen een beloning, alhoewel ze meestal de tandpasta ook wel als beloning zien. Als laatste stap begint u dan voorzichtig met poetsen, poets voornamelijk de buitenzijde van de kiezen, de hoektanden en de voortanden, de binnenzijde zal uw dier echt minder prettig vinden en we zien hier gelukkig ook veel minder problemen. Hier schuurt namelijk de hele dag de tong langs waardoor dit zichzelf redelijk schoon houdt. Vraag voor tips en begeleiding eens bij onze assistentes hoe zij dit aan te pakken, want als je dit goed aanleert, kunnen u en uw dier hier de rest van zijn/haar leven van profiteren. Echter pakt u het verkeerd aan dan kan het resulteren dat uw dier het aanraken van de bek enzovoorts als vervelend gaat zien en is het zeer moeilijk om het nog goed aan te leren. Let wel op, dit is een proces dat veel geduld vereist (zeker bij de kat), trek er zeker een paar weken voor uit om je dier eraan te laten wennen. Natuurlijk zijn er honden en katten die het snel leren, zeker degenen die alles doen voor een koekje, maar veel dieren vinden het bijzonder intimiderend als iemand aan zijn/haar bek zit. Neem er dus de tijd voor en hou de stemming gezellig, tanden poetsen is immers hartstikke leuk!

Mocht het poetsen nou ook met de tips van onze assistentes echt niet willen lukken, dan zijn er nog alternatieven. Er is speciale voeding: Royal Canin Dental, die helpt bij het reinigen van het gebit, er is mondwater, tandpasta die je er enkel op hoeft te smeren en een hele berg snacks die een reinigende werking hebben. Uiteraard kunnen deze geen kwaad (let bij de snacks wel op het gewicht van je dier) maar ze zijn geen van allen zo effectief als poetsen.

Als u twijfelt over de gezondheid van het gebit van uw dier, kunt u altijd contact opnemen met ons voor een afspraak voor een gebitscontrole.

Tandheelkunde bij uw huisdier
Datum: 26 september 2017

Kom langs of maak een afspraak Nanda Dierenkliniek

Volg Nanda Dierenkliniek op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!