Winterperikelen

Ieder jaargetijde kent zijn eigen voor- en nadelen, zo ook de winter. Bij sommige dingen staan we echter niet zo snel stil, hieronder een kort overzicht van dingen om op te letten:

Chocolade

Gelukkig bij de meeste mensen inmiddels wel bekend maar voor uw hond en kat is chocolade giftig. Niet ieder kruimeltje is uiteraard dodelijk, het is vooral afhankelijk van de hoeveelheid die is ingenomen en de grootte van uw hond/kat. Denkt u dat uw dier chocolade heeft gegeten neem dan altijd direct even contact op met de praktijk om na te gaan of de hoeveelheid een probleem kan geven en of het noodzakelijk is om direct maatregelen te nemen (denk aan laten braken of medicatie om de opname in het lichaam te voorkomen). Klachten die we zien als er chocoladevergiftiging is opgetreden: Braken, diarree, veel plassen, hyperactiviteit, rusteloosheid, dronkenmansgang, trillingen, een snelle/trage of onregelmatige hartslag, oververhitting, snelle ademhaling, blauwe slijmvliezen, toevallen, coma en in het ergste geval zelfs sterfte. Meestal beginnen de klachten 1-4 uur na opname van de chocolade, maar dit kan ook 6-12 uur duren.

Kou en pekel

Honden en katten zijn vaak goed bestand zijn tegen kou, wij trekken er een warme jas voor aan. Echter om gladheid te bestrijden strooit de gemeente met zout. Dit zorgt ervoor dat wij meer grip hebben als we het koude weer trotseren, honden en kattenpootjes zijn er helaas minder goed tegen bestand. De pekel kan irriterend werken op de zooltjes en likken aan de pootjes kan misselijkheid veroorzaken. Ons advies is om na de uitlaatbeurt de pootjes van uw hond even kort schoon te maken met een natte doek.

Sommige honden en katten hebben niet een goede vacht en ook konijnen kunnen het op den duur best koud krijgen buiten. Om te voorkomen dat uw huisdier onderkoeld raakt kunt u de volgende dingen in de gaten houden:

  • Laat uw hond met echt koud weer even niet zwemmen en breek de wandeling af als uw hond het koud krijgt
  • Als de kat naar buiten gaat zorg dan dat hij ten alle tijden weer naar binnen kan of zorg voor een plekje waar het eventueel minder koud is, bijvoorbeeld een warmere schuur
  • Doe wat extra hooi en stro in het hokje van uw konijn(en) om ze te beschermen tegen de nachtvorst

Vuurwerk

Nu ook het einde van het jaar nadert zien we ook dat er weer vuurwerk afgestoken gaat worden. Sommige dieren zijn hier erg angstig voor. Hieronder wat tips om de angst wat te verminderen. Mocht dit niet voldoende zijn en u in de aanloop naar oud en nieuw merken dat uw dier toch erg angstig reageert op de knallen, neem dan contact op met de praktijk. Zij kunnen u aanvullende tips geven en eventueel ook medicatie voorschrijven die de angst verminderd. Let op: helaas is er nog steeds veel medicatie in de winkel te koop met middelen die ervoor zorgen dat uw dier minder controle heeft over zijn/haar lichaam echter verder bij volle bewustzijn is. Dit zorgt ervoor dat hoewel de hond/kat rustig lijkt, de angst van binnen enkel toeneemt. Wij adviseren daarom altijd om contact met ons op te nemen, de middelen die wij adviseren hebben dit effect niet en werken echt specifiek om de angst zelf te verminderen.

 

 

 

Winterperikelen
Datum: 22 december 2017

Kom langs of maak een afspraak Nanda Dierenkliniek

Volg Nanda Dierenkliniek op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!