Voor vragen kunt u natuurlijk ten allen tijde contact met ons opnemen, maar u kunt ook even kijken of uw vraag wellicht al tussen onze veelgestelde vragen staat.
Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan even contact met ons op!

1: Vanaf welke leeftijd kan ik mijn huisdier laten castreren/steriliseren? 

Bij poezen en katers doen wij dit het liefst pas vanaf 6 maanden. Bij katers moet u ook weer niet te lang wachten na deze 6 maanden in verband met sproeien.

Bij reutjes is het medisch gezien in de meeste gevallen niet strikt noodzakelijk om te castreren,  maar doorgaans merken we wel dat gecastreerde reuen een aangenamer huisdier kunnen zijn dan ongecastreerde reuen. Ze vertonen minder rij- en wegloopgedrag en zijn wat relaxter in de omgang. Reuen castreren we vanaf een leeftijd van 6 maanden.
Teefjes steriliseren we 2-3 maanden nadat ze loops geweest zijn, of ook vanaf 6 maanden. Als u een teefje heeft van een groter ras (volwassen gewicht >15 kg) doen wij de sterilisatie het liefst na de eerste loopsheid in verband met een grotere kans op de ontwikkeling van urine-incontinentie bij sterilisatie op jonge leeftijd. Bij teefjes van kleinere rassen is ons advies om dit standaard te doen bij een leeftijd van 6 maanden, het geeft niet dat ze dan nog niet loops geweest zijn. Bij rammetjes ligt de grens rond de 4-5 maanden en bij de voedsters rond de 6 maanden.

2: Wat kost een castratie/sterilisatie of andere behandeling van mijn dier?

Wij hebben transparante prijzen voor de castratie en sterilisatie van uw huisdier. Kijk voor meer informatie hierover op onze pagina met Tarieven.

3: Wat zijn de voor- en nadelen van steriliseren?

Teefje
Voordelen
– Voorkomt loopsheid en dracht
– Voorkomt schijndracht met de nodige gevolgen voor gedrag (kan optreden na de loopsheid)
– Vermindert het voorkomen van suikerziekte
– Vermindert de kans op melkkliertumoren
– Voorkomt van baarmoederontsteking
Nadelen
– Gewichtstoename als er na de sterilisatie niet goed op de hoeveelheid voer gelet wordt
– Vachtveranderingen (vooral bij Cocker Spaniel, Afghaanse Windhond en New Foundlander)
– Meer kans op urine-incontinentie (vooral risico bij op jonge leeftijd castreren)

 Poes
Voordelen
– Voorkomt krols gedrag en dracht
– Vermindert de kans op melkkliertumoren
– Vermindert het voorkomen van suikerziekte
Nadelen
– Gewichtstoename als er na de sterilisatie niet goed op de hoeveelheid voer gelet wordt

4: Mijn huisdier is aan het braken. Wat moet ik doen?

Braken heeft meestal een onderliggende ziekte als oorzaak. Vaak zijn dit virussen en bacteriën, maar het kan ook zijn dat uw huisdier iets verkeerds gegeten heeft of niet goed reageert op een plotselinge overgang naar ander voer. Wanneer uw huisdier eenmalig heeft gebraakt en verder geen last lijkt te hebben en geen diarree heeft, is er een grote kans dat er geen ernstige oorzaak is. U kunt het in dit geval gewoon even aankijken.

Raadpleeg wél uw dierenarts wanneer…
– Uw dier iets afwijkends gegeten heeft
– Er bloed bij het braaksel zit
– Het braken regelmatig optreedt over een langere periode, of wanneer er vaker achter elkaar gebraakt wordt
– Uw dier ziek is, of verhoging heeft (> 39,0 graden Celsius)
– Er ook andere klachten zijn zoals veel drinken en plassen of een opgezwollen buik
Wacht niet te lang met het bellen van de dierenarts wanneer uw dier blijft braken. Uw huisdier kan op deze manier veel vocht verliezen en uitgedroogd raken. Vooral bij jonge dieren kan uitdroging snel optreden.

 

5: Mijn huisdier heeft een vreemd voorwerp/iets giftigs opgegeten. Wat moet ik nu doen?

Als uw huisdier een vreemd voorwerp of iets giftigs heeft gegeten, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met de dierenarts. Bij sommige voorwerpen of stoffen kunnen wij uw dier laten braken of een tegenmiddel geven. Ook ondersteunende therapie zoals een als infuus of geactiveerde kool behoort tot de mogelijkheden. Bij andere voorwerpen is laten braken vaak juist niet verstandig. Geef uw dier nooit zout om hem/haar te laten braken, hierdoor kunnen ze een zoutvergiftiging krijgen!

6: Hoe komt mijn huisdier van de vlooien af?

Allereerst is het belangrijk om de levenscyclus van de vlo te kennen. Slechts 5% van de vlooien (de volwassen vlooien) leeft daadwerkelijk op de vacht van uw dier, de andere 95% (de poppen, larven en eitjes) zitten in de omgeving. Dit betekent niet alleen buiten, maar ook in uw huis: op de kleedjes, kussens, in de bank, onder de kast en achter de plinten. Om het vlooienprobleem op te lossen dient u dus niet alleen uw dier goed te behandelen, maar ook uw omgeving is erg belangrijk. Dit kunt u het beste doen door uw huis goed te stofzuigen, kleedjes te wassen en de omgeving (plinten, onder de kast) te behandelen met de Indoor-X spray. De behandeling van uw dier en de omgeving moet u vaak minimaal drie maanden strikt volhouden om van alle vlooien af te komen. Doordat vlooien ook in huis zitten, spelen vlooienproblemen dus zeker niet alleen in de warmere seizoenen. Ook in de winter zien wij vaak dieren met vlooien in onze spreekkamer. Als u een vlooieninfectie met 100% zekerheid wilt voorkomen, zult u dus het hele jaar door uw huisdier moeten ontvlooien met geschikte pipetjes, tabletten of halsbandjes. Bel ons gerust voor advies over de middelen die goed werken. Wij hebben ook een speciale adviesbrief voor huisdieren met vlooien. Neem hiervoor contact met ons op.

7: Hoe vaak moet ik mijn dier ontwormen?

Wij adviseren om volwassen katten en honden 4x per jaar te ontwormen. Dit is echter een algemeen advies. Komt uw kat niet buiten? Dan is 2x per jaar ontwormen vaak voldoende. Heeft u echter een kat of hond die vaak in aanraking komt met wilde dieren zoals muizen of slakken, of krijgt uw huisdier vaak vers vlees te eten? Dan is vaker ontwormen aan te raden. Voor een advies op maat kunt u terecht bij onze assistentes.

Pups en kittens moeten tot de leeftijd van 6 maanden iedere maand worden ontwormd.

8: Mijn dier eet niet, moet ik hiermee langskomen?

Ons advies en behandeling zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van de oorzaak van het niet willen eten. Indien uw dier ook ziek is, is dit zeker een reden om op de kliniek langs te komen. Daarnaast kunnen katten en zeker ook konijnen en kleine knagers erg slecht tegen een periode zonder voer. Bij konijnen kan al binnen een dag het maagdarmkanaal stil komen te liggen en bij katten kan binnen enkele dagen leververvetting optreden. Bij deze dieren adviseren wij u dus ook niet te lang te wachten als ze niet eten.

9: Ik ga met mijn huisdier op vakantie, waar moet ik rekening mee houden?

Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren kunt u per land (uw eindbestemming en tussenliggende landen) de eisen vinden voor het meenemen van uw dier. In alle landen buiten Nederland is een geldige hondsdolheid vaccinatie (Rabiës) verplicht, maar er zijn ook eisen en beperkingen met betrekking tot ontworming, muilkorven en het meenemen van bepaalde rassen. Houdt u er rekening mee dat de Rabiës vaccinatie pas na 21 dagen geldig is en dus ruim voor uw vakantie gegeven moet worden? Daarnaast is het van belang om uw dier goed te beschermen tegen insecten die in Nederland niet voorkomen zoals de zandvlieg in Zuid-Europa. Voor een specifiek advies kunt u contact opnemen met onze kliniek.

10: Mijn huisdier is bang voor onweer/vuurwerk, wat kan ik het beste daaraan doen?

Hiervoor hebben wij een adviesbrief opgesteld die u kunt afhalen bij onze dierenkliniek. Indien gewenst kunnen wij hem ook aan u e-mailen inclusief advies op maat voor uw huisdier.

11: Wat kost een consult en wat kosten de meest voorkomende operaties/behandelingen?

Op onze tarievenpagina hebben wij een overzicht van de meest voorkomende behandelingen.

12: Mijn kat plast in huis. Wat kan ik daaraan doen?

Allereerst moet een medische oorzaak van de onzindelijkheid uitgesloten worden door middel van urine- en lichamelijk onderzoek. Daarna is soms nog aanvullende diagnostiek nodig, bijvoorbeeld een echo. Indien blijkt dat er geen medische oorzaak is voor dit gedrag dan adviseren wij u contact op te nemen met een goede gedragsdeskundige waarnaar wij u kunnen doorverwijzen.

13: Is het verstandig om een huisdieren verzekering af te sluiten?

U heeft een huisdier, waarmee u uzelf verantwoordelijk heeft gemaakt voor onder andere een optimale gezondheidszorg voor het dier! Wij adviseren zeker om een verzekering voor uw huisdier af te sluiten omdat een ziekte of ongeluk vaak op een onverwacht en ongunstig moment optreedt.
In sommige gevallen zijn uitgebreide onderzoeken en behandelmethoden gewenst of zelfs doorverwijzing naar een specialistische kliniek, waardoor de kosten flink kunnen oplopen.

Helaas zijn wij regelmatig genoodzaakt om suboptimale beslissingen te nemen voor huisdieren vanwege een financiële beperking van de eigenaar. Dat is voor ons als dierenarts vervelend, maar uiteindelijk is het dier er de dupe van.

Er zijn verschillende aanbieders van huisdierenverzekeringen, de twee grootste en bekendste aanbieders zijn Petplan en Proteq Dier en Zorg. Als u een verzekering bij Petplan afsluit, dan hoeft u bij ons aan de balie niets te betalen, maar sturen wij de rekening automatisch door naar Petplan. Zij sturen u vervolgens indien nodig uw deel van de rekening.

14: Op welke leeftijd moet mijn pup worden gevaccineerd?

Pups moeten op 6 weken leeftijd voor het eerst gevaccineerd worden. Met deze vaccinatie worden zij tegen hondenziekte en parvo beschermd. Op 9 weken krijgen zij de vaccinatie tegen de ziekte van Weil, parvo en eventueel ook tegen kennelhoest. Op 12 weken leeftijd krijgt het pupje dan nog één vaccinatie met een ‘grote cocktail’ (hondenziekte, hepatitis, parvo en ziekte van Weil).
Als u uw hond ook mee wilt nemen naar het buitenland, is het nodig om ook tegen hondsdolheid (rabiës) te vaccineren. Dit kan vanaf 12 weken leeftijd.

15: Op welke leeftijd moet mijn kitten worden gevaccineerd?

Kittens moeten op 9 weken voor het eerst gevaccineerd worden. Met deze vaccinatie worden zij tegen katten- en niesziekte beschermd. Wij herhalen deze vaccinatie op 12 weken leeftijd.
Als u uw kat ook mee wilt nemen naar het buitenland, is het nodig om ook tegen hondsdolheid (rabiës) te vaccineren. Dit kan vanaf 12 weken leeftijd.

16: Mijn dier heeft een ontstoken oog, mag ik een zalfje op komen halen?

Helaas kunnen wij u zonder consult geen antibioticumhoudende zalf meegeven. Dit is vooral omdat lang niet iedere zalf voor iedere aandoening geschikt is. Wel kunt u (in milde gevallen) een vitamine A oogzalfje komen halen aan de balie. Deze biedt wat bescherming voor het oog en draagt bij aan een natuurlijk herstel.

17: Mijn hond heeft een ontstoken oor, mag ik een zalfje op komen halen?

Zonder oorkijkertje is het lastig in te schatten wat er precies aan de hand is met een oor. Er kan sprake zijn van een onsteking, maar we vinden ook regelmatig grasaren, poliepen of oormijt! Ook is het belangrijk dat er wordt gekeken of het trommelvlies intact is. Als uw vermoedt dat uw hond een oorontsteking heeft, dan kunt u daarom het beste bellen voor een afspraak. Als uw dier gevoelige oren heeft, kan het handig zijn dat u deze af en toe schoonmaakt. Wij hebben diverse producten die hiervoor geschikt zijn. Let op: u mag nooit met wattenstokjes de gehoorgang schoonmaken, omdat daarmee het vuil alleen maar dieper geduwd wordt.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen!

Kom langs of maak een afspraak Nanda Dierenkliniek

Volg Nanda Dierenkliniek op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!