Chirurgie

Professionele zorg, persoonlijke aandacht

Castratie en sterilisatie kat

cat sterilization

Wat zijn de belangrijkste voordelen van sterilisatie en castratie?

tick icon  Voorkomen van ongewenste nestjes kittens.

tick icon  Beschermen tegen gezondheidsrisico’s.

Waarom mijn poes laten steriliseren?

Het steriliseren van een poes is een routineprocedure die meestal kan worden uitgevoerd vanaf 6 maanden leeftijd. Met zo’n 7-10 dagen is de kat hersteld van de ingreep.

Poezen worden gemiddeld voor het eerst krols als ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Bij een krolse poes kunnen grote gedragsveranderingen ontstaan, zoals extreme aanhankelijkheid en zeer luid miauwen of jammeren.
Een krolse poes zal erg haar best doen om een kater te vinden. Katers worden rond dezelfde leeftijd geslachtsrijp, soms wat eerder 6 maanden leeftijd. Let dus op dat broertjes en zusjes niet samen een nest kunnen verwekken!

Voordelen van het steriliseren van de poes zijn:

tick icon    Voorkomen van ongewenste nestjes kittens.

tick icon    Voorkomen van baarmoederontsteking.

tick icon    Lager risico op ongeneeslijke en dodelijke virussen zoals leukemievirus (FeLV) die overgedragen worden door paringsgedrag en vechten, bij zowel poezen als katers.

tick icon    Voorkomen van eierstokkanker en baarmoederkanker.

Om een nestje te voorkomen bestaat er naast sterilisatie als alternatief ook de poezenpil. Het gebruik hiervan, zeker langdurig, wordt zeer afgeraden gezien de poezenpil grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Zijn er nadelen bij sterilisatie?

Steriliseren en castreren gebeurt onder narcose, daarom wordt een dier vooraf altijd onderzocht. Hierbij controleren we zo goed mogelijk of het dier gezond is en de narcose geen onnodige risico’s met zich meebrengt.

Er bestaat een misvatting dat steriliseren overgewicht veroorzaakt. De ingreep zelf veroorzaakt geen overgewicht, maar na sterilisatie verandert de energiebalans en heeft het dier minder calorieën nodig. Het is dan ook belangrijk hier met voeding rekening mee te houden, en uw kat regelmatig te wegen. Uw dierenarts kan u de juiste voeding adviseren en begeleiden in wat het ideale lichaamsgewicht voor uw kat is.

Waarom mijn kater laten castreren?

Bij castratie verwijderen we de testikels bij kater. Dit is een routineprocedure met een gemiddelde hersteltijd van 3-5 dagen. Een kater kan gecastreerd worden vanaf een leeftijd 6 maanden.

Katers worden vanaf 5- 6 maanden leeftijd geslachtsrijp. Poezen worden rond de leeftijd van 6 maanden voor het eerst krols en dus geslachtsrijp. Vanaf die leeftijd moet dus ook opgelet worden dat broertjes en zusjes niet samen een nest verwekken!

Voordelen van het castreren van de kater zijn:

tick icon    Voorkomen van ongewenste nestjes kittens.

tick icon    Gecastreerde katers vechten en zwerven minder, en leven daardoor gemiddeld langer.

tick icon    Castratie helpt sproeien (urineren tegen bijvoorbeeld meubels en deurposten) te voorkomen. Een kat die eenmaal is gaan sproeien, zal dit gedrag nog moeilijk afleren, ook na castratie. Een goede reden om katers te castreren voordat ze gaan sproeien!

tick icon    Lager risico op ongeneeslijke en dodelijke virussen zoals leukemievirus (FeLV) die overgedragen worden door paringsgedrag en vechten, bij zowel poezen als katers.

Zijn er nadelen bij castratie?

Castreren en steriliseren gebeurt onder narcose, daarom wordt een dier vooraf altijd onderzocht. Hierbij controleren we zo goed mogelijk of het dier gezond is en de narcose geen onnodige risico’s met zich meebrengt.

Net als bij sterilisatie bestaat bij castratie een misvatting dat de ingreep overgewicht veroorzaakt. De ingreep zelf veroorzaakt geen overgewicht, maar na castratie verandert de energiebalans en heeft het dier minder calorieën nodig. Houd hier met voeding rekening mee, door uw kat regelmatig te wegen. Uw dierenarts kan u de juiste voeding adviseren en begeleiden in wat het ideale lichaamsgewicht voor uw kat is.

De Healthy Pet Club

Wanneer uw dier lid is van onze Healthy Pet Club krijgt u 10% korting bij sterilisatie of castratie van uw dier. Met een lidmaatschap heeft u nog veel meer voordelen zoals inbegrepen jaarlijkse vaccinatie en bescherming tegen vlooien, teken en wormen. Lid worden? Vraag naar de voorwaarden bij één van onze medewerkers of kijk hier.

Castratie en sterilisatie hond

Wat zijn de belangrijkste voordelen en redenen van sterilisatie en castratie?

tick icon   Voorkomen van ongewenste nestjes pups.

tick icon   Beschermen tegen gezondheidsrisico’s op latere leeftijd.

surgery

Waarom mijn teefje steriliseren?

Het steriliseren van een teefje voorkomt de productie van vrouwelijke hormonen en de voortplanting (het krijgen van een nestje). Steriliseren van de teef betekent het verwijderen van de eierstokken. Soms wordt de baarmoeder ook verwijderd. Formeel heet dit castreren, maar in de volksmond wordt het steriliseren genoemd. Steriliseren is een routineprocedure, met een hersteltijd van 7-10 dagen. Voordelen bij sterilisatie van de teef zijn:

tick icon     Niet meer loops worden

tick icon     Geen schijndracht

tick icon     Voorkomen van een baarmoederontsteking

tick icon     Vermindering van het risico op melkklierkanker (borstkanker). Hoe eerder de sterilisatie, hoe kleiner de kans op dit type tumoren

tick icon     Minder kans op suikerziekte

tick icon      Voorkomen van eierstokkanker en baarmoederkanker

Bij kleine teven kan soms al gesteriliseerd worden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Afhankelijk van de grootte en ras kan steriliseren vanaf de leeftijd van 7-12 maanden. Sterilisatie kan na de eerste loopsheid. Als de hond loops is geweest, is het belangrijk te wachten met sterilisatie tot 3 maanden na de loopsheid. Op dat moment is de cyclus in ‘rust’, dat is het beste moment om te steriliseren.

Bij sterilisatie van teven kan de voorkeur uitgaan naar laparoscopische sterilisatie; sterilisatie via een kijkoperatie. Overleg met uw dierenarts wat voor uw teef de beste opties zijn.

Zijn er nadelen bij sterilisatie?

Steriliseren en castreren gebeurt onder narcose, daarom wordt een dier vooraf altijd onderzocht. Hierbij controleren we zo goed mogelijk  of het dier gezond is en de narcose geen onnodige risico’s met zich meebrengt.
Bij sommige rassen (zoals de Boxer, Ierse Setter), bestaat een risico op urine-incontinentie, vooral als ze gesteriliseerd worden voor de eerste loopsheid. Bij die teven wordt aangeraden de eerste loopsheid af te wachten.
In sommige gevallen kan de vacht van uw hond veranderen waardoor deze meer onderhoud nodig heeft, de dierenarts kan u hierover meer informatie geven of dit bij uw hond van toepassing is.

Er bestaat een misvatting dat steriliseren overgewicht veroorzaakt. De ingreep zelf veroorzaakt geen overgewicht, maar na sterilisatie verandert de energiebalans en heeft het dier minder calorieën nodig. Het is dan ook belangrijk hier met voeding rekening mee te houden, en het dier regelmatig te wegen. Uw dierenarts kan u de juiste voeding adviseren en begeleiden in wat het ideale lichaamsgewicht voor uw dier is.

Is het verstandig mijn reu te castreren?

Bij castratie verwijderen we de testikels bij een mannelijke hond. Dit is een routineprocedure met een gemiddelde hersteltijd van 7-10 dagen. De leeftijd waarop een reu gecastreerd kan worden is afhankelijk van het ras.

Redenen om een reu te castreren zijn:

tick icon    Vermindering van hormoon-gedreven gedrag zoals dominantie en agressie naar andere honden of mensen, of weglopen als er loopse teven in de buurt zijn. Echter is niet al het gedrag hormoon-gedreven, dus castratie is niet altijd de oplossing voor probleemgedrag.

tick icon     Vermindering van voorhuidontsteking.

tick icon     Andere medische reden voor castratie.

In tegenstelling tot bij teven, is er bij reuen niet standaard een (medische) reden voor castratie. Bij een onzekere reu kan een castratie de onzekerheid vergroten. Angstig of onzeker gedrag kan dus een reden zijn om een reu juist niet te castreren.

Als alternatief voor chirurgische castratie is er voor de reu de mogelijkheid om met een implantaat tijdelijk chemisch te castreren, dit kan in sommige gevallen een oplossing zijn. Het geeft de mogelijkheid om het effect van chirurgische castratie te beoordelen. Overleg altijd met uw dierenarts.

Zijn er nadelen bij castratie?

Castreren en steriliseren gebeurt onder narcose, daarom wordt een dier vooraf altijd onderzocht. Hierbij controleren we zo goed mogelijk of het dier gezond is en de narcose geen onnodige risico’s met zich meebrengt.
Ook bij castratie bestaat de misvatting dat de ingreep overgewicht veroorzaakt. Hierbij geldt hetzelfde als bij sterilisatie: de ingreep zelf veroorzaakt geen overgewicht, maar na castratie verandert de energiebalans en heeft het dier minder calorieën nodig. Houd hier met voeding rekening mee, en weeg uw hond regelmatig. Uw dierenarts kan u de juiste voeding adviseren en begeleiden in wat het ideale lichaamsgewicht voor uw hond is.

Zorg voor uw dier

Hoewel dit eenvoudige routinematige ingrepen zijn krijgt uw hond bij ons uitgebreide zorg. Zowel tijdens als na de operatie krijgt uw dier goede pijnstilling. Daarnaast houden we uw dier tijdens de narcose uitgebreid in de gaten. We monitoren de hartfunctie en de temperatuur van uw dier. Daarnaast controleren we met een capnograaf de uitademingslucht van uw dier. Met deze controle kunnen we tijdig ingrijpen indien nodig.

Na de operatie slaapt uw dier bij ons in de opname rustig uit. Als hij/zij tijdens de operatie toch wat is afgekoeld, kunnen we hier uw dier weer op temperatuur brengen. En zodra hij/zij weer fit genoeg is bellen we u direct om uw dier weer op te halen.

De Healthy Pet Club

Wanneer uw dier lid is van onze Healthy Pet Club krijgt u 10% korting bij sterilisatie of castratie van uw dier.
Met een lidmaatschap heeft u nog veel meer voordelen zoals inbegrepen jaarlijkse vaccinatie en bescherming tegen vlooien, teken en wormen.
Lid worden? Vraag naar de voorwaarden bij één van onze medewerkers of kijk hier.

Laparoscopische sterilisatie hond

Laparoscopic sterilization of dogs

Met laparoscopisch opereren gaan we een stap verder in de operatietechnieken: opereren via een kijkoperatie. Met deze methode kunnen we bij Nanda Dierenarts sterilisatie bij de hond uitvoeren.

De methode kent een aantal belangrijke voordelen voor uw hond zoals minder risico’s, minder pijn en sneller herstel. Net als bij de gewone sterilisatie verwijderen we alleen de eierstokken bij de hond. Bij een gewone sterilisatie wordt een snede in de buik gemaakt. Deze moet groot genoeg zijn om de eierstokken buiten de buik te kunnen brengen, af te binden en te verwijderen. De operatiewond wordt na de ingreep gehecht. De hersteltijd is 10-14 dagen.

Tijdens een laparoscopische sterilisatie maken we slechts twee kleine gaatjes van 0.5-1 cm groot. Via het ene gaatje gaat de camera naar binnen, het beeld van de camera zien we op een scherm in de operatiekamer. Met behulp van de camera hebben we goed overzicht in de hele buik. Via het tweede gaatje brengen we een instrument de buik in om de eierstokken op te kunnen pakken en te verwijderen. Met deze nieuwe techniek hoeven we dus geen grote snede in de buik te maken, en hoeven we nauwelijks aan de eierstokken te trekken. Hierdoor is de ingreep minder pijnlijk en de hersteltijd slechts 3-5 dagen.

Laparoscopisch opereren zorgt voor:

Het steriliseren van een teefje voorkomt de productie van vrouwelijke hormonen en de voortplanting (het krijgen van een nestje). Steriliseren van de teef betekent het verwijderen van de eierstokken. Soms wordt de baarmoeder ook verwijderd. Formeel heet dit castreren, maar in de volksmond wordt het steriliseren genoemd. Steriliseren is een routineprocedure, met een hersteltijd van 7-10 dagen. Voordelen bij sterilisatie van de teef zijn:

tick icon     Een kortere operatieduur en dus kortere narcosetijd

tick icon     Minder pijn na de operatie

tick icon     Sneller herstel van uw huisdier

tick icon     Minder kans op wondinfectie en complicaties

tick icon     Vaak is er geen kraag of beschermend shirt nodig na de ingreep

Naast het voorkomen van dracht en loopsheid zijn er nog een aantal redenen om de teef te laten steriliseren. Sterilisatie van de teef voorkomt of vermindert het ontstaan van:

tick icon      Baarmoederontstekingen

tick icon      Terugkerende schijnzwangerschappen

tick icon      Tumoren aan de melkklieren

tick icon      Suikerziekte

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor laparoscopische sterilisatie, neem dan gerust contact met ons op.

Zijn er nadelen bij sterilisatie?

Steriliseren en castreren gebeurt onder narcose, daarom wordt een dier vooraf altijd onderzocht. Hierbij controleren we zo goed mogelijk  of het dier gezond is en de narcose geen onnodige risico’s met zich meebrengt.
Bij sommige rassen (zoals de Boxer, Ierse Setter), bestaat een risico op urine-incontinentie, vooral als ze gesteriliseerd worden voor de eerste loopsheid. Bij die teven wordt aangeraden de eerste loopsheid af te wachten.
In sommige gevallen kan de vacht van uw hond veranderen waardoor deze meer onderhoud nodig heeft, de dierenarts kan u hierover meer informatie geven of dit bij uw hond van toepassing is.

Er bestaat een misvatting dat steriliseren overgewicht veroorzaakt. De ingreep zelf veroorzaakt geen overgewicht, maar na sterilisatie verandert de energiebalans en heeft het dier minder calorieën nodig. Het is dan ook belangrijk hier met voeding rekening mee te houden, en het dier regelmatig te wegen. Uw dierenarts kan u de juiste voeding adviseren en begeleiden in wat het ideale lichaamsgewicht voor uw dier is.

Is het verstandig mijn reu te castreren?

Bij castratie verwijderen we de testikels bij een mannelijke hond. Dit is een routineprocedure met een gemiddelde hersteltijd van 7-10 dagen. De leeftijd waarop een reu gecastreerd kan worden is afhankelijk van het ras.

Redenen om een reu te castreren zijn:

tick icon    Vermindering van hormoon-gedreven gedrag zoals dominantie en agressie naar andere honden of mensen, of weglopen als er loopse teven in de buurt zijn. Echter is niet al het gedrag hormoon-gedreven, dus castratie is niet altijd de oplossing voor probleemgedrag.

tick icon     Vermindering van voorhuidontsteking.

tick icon     Andere medische reden voor castratie.

In tegenstelling tot bij teven, is er bij reuen niet standaard een (medische) reden voor castratie. Bij een onzekere reu kan een castratie de onzekerheid vergroten. Angstig of onzeker gedrag kan dus een reden zijn om een reu juist niet te castreren.

Als alternatief voor chirurgische castratie is er voor de reu de mogelijkheid om met een implantaat tijdelijk chemisch te castreren, dit kan in sommige gevallen een oplossing zijn. Het geeft de mogelijkheid om het effect van chirurgische castratie te beoordelen. Overleg altijd met uw dierenarts.

Zijn er nadelen bij castratie?

Castreren en steriliseren gebeurt onder narcose, daarom wordt een dier vooraf altijd onderzocht. Hierbij controleren we zo goed mogelijk of het dier gezond is en de narcose geen onnodige risico’s met zich meebrengt.
Ook bij castratie bestaat de misvatting dat de ingreep overgewicht veroorzaakt. Hierbij geldt hetzelfde als bij sterilisatie: de ingreep zelf veroorzaakt geen overgewicht, maar na castratie verandert de energiebalans en heeft het dier minder calorieën nodig. Houd hier met voeding rekening mee, en weeg uw hond regelmatig. Uw dierenarts kan u de juiste voeding adviseren en begeleiden in wat het ideale lichaamsgewicht voor uw hond is.

Zorg voor uw dier

Hoewel dit eenvoudige routinematige ingrepen zijn krijgt uw hond bij ons uitgebreide zorg. Zowel tijdens als na de operatie krijgt uw dier goede pijnstilling. Daarnaast houden we uw dier tijdens de narcose uitgebreid in de gaten. We monitoren de hartfunctie en de temperatuur van uw dier. Daarnaast controleren we met een capnograaf de uitademingslucht van uw dier. Met deze controle kunnen we tijdig ingrijpen indien nodig.

Na de operatie slaapt uw dier bij ons in de opname rustig uit. Als hij/zij tijdens de operatie toch wat is afgekoeld, kunnen we hier uw dier weer op temperatuur brengen. En zodra hij/zij weer fit genoeg is bellen we u direct om uw dier weer op te halen.

Wilt u een afspraak plannen?

U kunt online een afspraak maken met onze ervaren dierenartsen of paraveterinairen.

Is jouw huisdier ernstig ziek of is er sprake van een spoedgeval?
Neem dan alsjeblieft direct telefonisch contact op met onze kliniek, zodat wij uw huisdier zo snel mogelijk kunnen helpen.