Kattenvaccinaties
Professionele zorg, persoonlijke aandacht
Waarom moet een kat gevaccineerd worden?
Het vaccineren van uw kat is van groot belang voor de gezondheid en welzijn. Vaccinaties helpen uw kat te beschermen tegen verschillende ernstige en vaak levensbedreigende ziektes, zoals: kattenziekte, niesziekte. Deze ziektes kunnen, indien niet behandeld, ernstige complicaties veroorzaken en soms zelfs fataal zijn.
Door uw kat op tijd te laten vaccineren, voorkomt u niet alleen dat hij/zij ziek wordt, maar helpt u ook de verspreiding van infecties in de omgeving te beperken, wat belangrijk is voor andere katten en zelfs voor andere huisdieren. Vaccinaties versterken het immuunsysteem van uw kat, zodat zij beter in staat is om virussen en bacteriën te bestrijden. Onderaan de pagina vindt u een vaccinatieschema, op dit schema ziet u een overzicht welke vaccinaties gegeven moeten worden en welke vaccinaties optioneel zijn.
Bij katten is het belangrijk om te vaccineren tegen katten ziekte en niesziekte. Het virus dat kattenziekte veroorzaakt is zeer besmettelijk en kan heel lang overleven. U kunt dit virus dus zelf ook mee nemen naar binnen via kleding of schoeisel. Ook niesziekte kan op deze manier meegenomen worden. Beide zijn nare ziektes die bij niet tijdige behandeling fataal af kunnen lopen. Niesziekte kan ook chronisch worden. Daarom wordt ook geadviseerd om binnenkatten te vaccineren.
Kattenziekte
Kattenziekte, ook wel bekend als panleukopenie, is een ernstige en besmettelijke virale ziekte die katten treft. Het wordt veroorzaakt door het panleukopenievirus, dat behoort tot de familie van de parvovirussen. Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge kittens, oudere katten en katten met een verzwakt immuunsysteem.
Symptomen van de kattenziekte
De symptomen van kattenziekte kunnen variëren, maar omvatten meestal:
Koorts
Verminderde eetlust
Braken
Onze spreekkamer is zo comfortabel mogelijk ingericht voor de kat. De kat krijgt de ruimte om te ontspannen tijdens het bezoek.
Diarree
Lusteloosheid
Uitdroging
In ernstige gevallen kan het leiden tot de dood van de kat binnen een paar dagen na het begin van de symptomen
Verspreiding
Kattenziekte wordt voornamelijk overgedragen via direct contact met geïnfecteerde katten of hun uitwerpselen, maar het virus kan ook via besmette voorwerpen, zoals voerbakken of speelgoed, worden verspreid. Het virus is zeer besmettelijk en kan in de omgeving lange tijd overleven, wat de verspreiding vergemakkelijkt.
Behandeling
Er is geen specifieke antivirale behandeling voor kattenziekte, en de behandeling richt zich voornamelijk op het ondersteunen van het immuunsysteem van de kat. Dit kan onder andere bestaan uit het toedienen van vocht om uitdroging tegen te gaan, het geven van medicijnen tegen braken en diarree, en het controleren van de kat op secundaire infecties.
Preventie
De beste manier om kattenziekte te voorkomen is door uw kat te vaccineren. De vaccinatie tegen kattenziekte wordt vaak gecombineerd met andere vaccinaties (zoals tegen niesziekte) en wordt aanbevolen voor alle katten, vooral voor kittens en katten die naar buiten gaan of contact hebben met andere dieren.
Kattenziekte kan dus zeer gevaarlijk zijn, maar vaccinatie is de meest effectieve manier om uw kat te beschermen tegen deze ziekte.
Niesziekte
Niesziekte is een verzamelnaam voor een aantal ademhalingsziekten die katten kunnen treffen. Het wordt vaak veroorzaakt door virussen of bacteriën die de bovenste luchtwegen infecteren, wat leidt tot ontstekingen in de neus, keel en ogen. De aandoening wordt vaak gekarakteriseerd door symptomen zoals niezen, afscheiding uit de ogen en neus, en hoesten.
Oorzaken van niesziekte
De belangrijkste veroorzakers van niesziekte bij katten zijn:
Feline herpesvirus (FHV-1): Dit is een virus dat de meeste gevallen van niesziekte veroorzaakt. Het kan zich in het lichaam van de kat vestigen en na een stressvolle situatie of een verzwakt immuunsysteem opnieuw opflakkeren;
Feline calicivirus (FCV): Dit virus veroorzaakt ook ademhalingsproblemen en kan leiden tot zweren in de mond en koorts;
Bacteriële infecties: Soms kunnen bacteriën zoals Chlamydia felis of Bordetella bronchiseptica de niesziekte verergeren of veroorzaken in combinatie met virale infecties.
Symptomen van niesziekte
De symptomen van niesziekte kunnen variëren, maar komen meestal voor in een of meer van de volgende vormen:
Niezen
Oogafscheiding (vaak helder of geelgroen, afhankelijk van de ernst van de infectie)
Neusafscheiding (net als oogafscheiding kan dit variëren van helder tot geelgroen)
Verlies van eetlust (door verstopte neus of keelpijn)
Vermoeidheid of lusteloosheid
Koorts
Verspreiding
Niesziekte is zeer besmettelijk en wordt meestal overgedragen door direct contact met een geïnfecteerde kat of door het inademen van besmette druppeltjes in de lucht. Het virus kan ook via besmette voorwerpen, zoals voerbakken, dekens of kattenbakken, worden verspreid.
Behandeling
De behandeling van niesziekte hangt af van de ernst en oorzaak van de infectie:
Symptomatische behandeling: De meeste katten herstellen vanzelf, maar medicijnen kunnen helpen om symptomen te verlichten. Dit kan bestaan uit het toedienen van antibiotica bij bacteriële infecties of antivirale middelen voor bepaalde virussen.
Ondersteuning: Het kan nodig zijn om de kat gehydrateerd te houden en haar eetlust te stimuleren. Soms is het nodig om de neus van de kat te reinigen of een vernevelaar te gebruiken om de ademhaling te vergemakkelijken.
Preventie
De beste manier om niesziekte te voorkomen is door uw kat te vaccineren. De vaccinatie tegen niesziekte is meestal een combinatie van vaccins tegen verschillende virussen, zoals het feline herpesvirus en het feline calicivirus. Het is belangrijk om uw kat regelmatig te laten vaccineren, vooral als zij veel in contact komt met andere katten (bijvoorbeeld in een kattenpension of dierenasiel).
Hoewel niesziekte bij de meeste katten in milde gevallen vanzelf kan genezen, kan het in sommige gevallen ernstiger zijn en leiden tot langdurige complicaties. Daarom is vaccinatie de beste manier om uw kat te beschermen tegen deze besmettelijke ziekte.
Wanneer uw kat lid is onze Healthy Pet Club zijn de benodigde jaarlijkse vaccinaties inbegrepen voor een vast bedrag per maand. Bovendien kunt u gebruik maken van nog veel meer voordelen.
Wilt u een afspraak plannen?
U kunt online een afspraak maken met onze ervaren dierenartsen of paraveterinairen.
Is jouw huisdier ernstig ziek of is er sprake van een spoedgeval?
Neem dan alsjeblieft direct telefonisch contact op met onze kliniek, zodat wij uw huisdier zo snel mogelijk kunnen helpen.