Tandheelkunde
Professionele zorg, persoonlijke aandacht
Welke behandelingen zijn allemaal mogelijk binnen onze praktijk?
Bij Nanda Dierenkliniek bent u aan het juiste adres voor veel ingrepen die nodig zijn aan het gebit van uw huisdier. Extracties van zowel volwassen als melktanden worden bij ons op hoog niveau uitgevoerd. Hierbij maken we indien nodig ook gebruik van onze dentale röntgen om de wortels of de kaak vooraf te beoordelen, maar ook om te zien of ergens nog wortelresten aanwezig zijn.
Indien het glazuur van een element is aangetast kan dit gevoelig zijn en op termijn zelfs leiden tot infectie en schade aan de tand/kies. Bij Nanda hebben we de materialen en expertise in huis om in te schatten of er reeds sprake is van ontsteking maar ook om een defect af te schermen en te herstellen indien dit nog mogelijk is.
Wilt u meer informatie over deze ingrepen dat zien we u graag op consult bij een van onze tandheelkundige paraveterinairen, zij kunnen u alle informatie geven over de mogelijkheden.
Narcose tijdens gebitsbehandeling:
Omdat een tandheelkundige behandeling gepaard gaat met veel hoge geluiden, pijnlijkheid en soms lang kan duren, kunnen we niet van onze huisdieren verwachten dat ze dit zo ondergaan. Daarnaast zouden ze dit als zeer traumatisch ervaren. Om die reden worden al onze tandheelkundige behandelingen uitgevoerd onder algehele anesthesie. Veel van de tandheelkundige patiënten zijn ook al op leeftijd. Dit brengt uiteraard risico’s met zich mee, maar we leggen graag uit hoe we deze risico’s tot een minimum beperken:
Een van de risico’s van algehele anesthesie is uiteraard het risico dat het lichaam van het dier dit niet goed aankan. Bij Nanda beschikken we daarom over moderne apparatuur om de toestand van uw huisdier onder narcose in de gaten te houden. We meten constant de hartactie en tevens meten we de samenstelling van de uitademingslucht. Daarnaast is er continu een goed opgeleide paraveterinair aanwezig die uw dier in de gaten houdt. Ook worden al onze patiënten geïntubeerd zodat we constant zuurstof kunnen toedienen en krijgt iedere patiënt een infuus zodat we toegang hebben tot de bloedbaan mocht er onverhoopt toch een complicatie optreden.
Bij tandheelkundige ingrepen wordt veel gebruik gemaakt van water om de instrumenten te koelen. Dit voorkomt pijn en brandplekken tijdens het boren of tandsteen verwijderen, maar kan er ook voor zorgen dat een dier makkelijk zal afkoelen. Naast een deken, warmtemat en veel controle hebben we sinds 2023 ook de beschikking over een Bear Hugger©. Dit is een deken die we over uw huisdier leggen waar warme lucht doorheen circuleert. Met al deze hulpmiddelen blijft een dier beter op temperatuur tijdens de ingreep.
Omdat we zoveel gebruik maken van water is er ook het risico dat een dier dit vocht inademt en hierdoor een longontsteking oploopt. Doordat we elk dier intuberen en hiermee de ademweg verder afsluiten voorkomen we dit.
Als laatste: al onze paraveterinairen en dierenartsen volgen periodiek nascholing op het gebied van anesthesie, zo blijven zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en houden we de risico’s laag. Op basis van deze nascholingen hebben we het verbruik van onze anesthesiemiddelen flink kunnen reduceren, dit zijn allemaal middelen die uw huisdier dus niet meer zelf hoeft af te breken!
We hopen u zo iets meer gerust te stellen over de narcose van uw dier, maar mocht u toch nog vragen hebben dan staan onze paraveterinairen u graag te woord!
Wanneer is een gebitsbehandeling nodig bij uw hond/kat?
Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar last heeft van gebitsproblemen, bij katten is dit ongeveer 75%.
Gebitsproblemen zijn zeer divers, dit kan variëren van tandsteen tot standsafwijkingen of heftige ontstekingen. Echter zoals bij veel problemen: hoe eerder je erbij bent, hoe meer je nog kunt doen. En zo geldt dit ook voor het gebit, hoe eerder je erbij bent, hoe meer elementen we nog kunnen redden of hoe meer pijn we kunnen voorkomen.
Daarnaast is voorkomen beter dan genezen: als we het gebit goed onderhouden kunnen we soms voorkomen dat een dier een gebitsbehandeling moet ondergaan, in sommige gevallen is helemaal voorkomen niet mogelijk maar kunnen we wel de frequentie beperken. Dit is natuurlijk fijn, dan hoeft hij/zij niet (of minder vaak) onder narcose en ook voor uw portemonnee is dit een prettige bijkomstigheid.
Elke dag het gebit poetsen van uw huisdier geld nog steeds als gouden standaard. Maar mocht dit echt niet lukken zijn er nog allerlei andere supplementen, voedingen et cetera op de markt om het gebit van uw huisdier zo schoon mogelijk te houden. Elke dag vormt zich een klein laagje plak op het gebit, bacteriën in de mond zorgen ervoor dat dit laagje plak wordt omgezet in tandsteen. Deze bacteriën zorgen vaak ook voor stank uit de bek. Tandsteen is dan weer een goede basis voor bacteriën om op te leven en daarmee veroorzaken ze tandvleesontsteking en uiteindelijk ook parodontitis. Om zulke heftige processen te voorkomen adviseren we indien er tandsteen aanwezig is om dit te verwijderen. Tandplak kun je nog wegpoetsen, tandsteen is echter te hard en is met poetsen niet meer weg te krijgen. Dan is een gebitsbehandeling nodig. Zolang het beperkt blijft tot tandvleesontsteking zal dit bij een reiniging. Als het echter al dusdanig gevorderd is tot parodontitis is vaak extractie nog de enige optie.
Andere redenen voor een gebitsbehandeling zijn:
Standsafwijkingen waardoor bijvoorbeeld hoektanden in het verhemelte prikken
Melktandjes die niet uit zichzelf uitvallen
Niet doorgekomen tanden tijdens de wisseling
Diktes in de mondholte
Glazuurdefecten herstellen
Acute problemen zoals een (af)gebroken tand/kies
Tandresorptie
U kunt (beginnende) gebitsproblemen het beste herkennen door een of meer van de volgende symptomen:
Stank uit de bek, dit is vaak het allereerste symptoom
Kwijlen
Veranderd eetgedrag (dit kan zijn meer of juist minder eten, maar ook meer gespreid eten of kieskeuriger worden)
Langs het bekje vegen met de poot of de kop langs de grond schuren
Veranderd gedrag: meer of minder aanhankelijk, soms humeuriger, minder spelen, minder kluiven, terugtrekken
Slechtere vachtverzorging
Bruine tanden/kiezen
Losse tanden/kiezen
Veel dieren laten echter bijna niets zien in hun gedrag en omdat het geleidelijk ontstaat passen ze zich erg goed aan en valt het bijna niet op. Daarom adviseren we om ten minste jaarlijks de gezondheid van uw huisdier te laten controleren en hierbij ook aandacht aan het gebit te besteden.
Voorkomen is beter dan genezen!
Zoals altijd: voorkomen is beter dan genezen. En hoewel we zeker niet alle gebitsproblemen kunnen voorkomen is het onderhoud van het gebit zeker geen overbodige luxe. Het doel hiervan is eventuele problemen voorkomen, de frequentie van gebitsbehandelingen verminderen, zo lang mogelijk een dier zoveel mogelijk tanden en kiezen te laten behouden en uiteraard om pijn bij uw huisdier te voorkomen.
Maar hoe dan?
De gouden standaard is nog steeds mechanische reiniging zoals we dat noemen, met andere woorden: tanden poetsen. Belangrijk hierbij is wel dat we dit stapsgewijs opbouwen. We beschrijven dit verderop op deze pagina. Houdt er rekening mee dat als er reeds een gebitsprobleem is dat tandenpoetsen geen pretje is. Belangrijk dus om hier pas mee te starten als het bekje niet meer pijnlijk is. In sommige gevallen kun je de eerste handelingen al wel oefenen maar als een dier erg pijnlijk is zal hij u zelfs niet vertrouwen om in het bekje te laten kijken dus kunt u beter eerst het gebit laten behandelen alvorens te starten met het oefenen.
Als tanden poetsen echt niet wil lukken zijn er gelukkig tegenwoordig alternatieven. Er is speciale voeding op de markt die een beter poetsende werking heeft dan normale brokken en tevens enzymen bevat die de mondflora verbeteren.
Daarnaast is er ook poeder voor over het voer en mondwater beschikbaar. Kortom, de keuze is reuze. Voor advies welk product het meest geschikt is voor uw huisdier kunt u terecht bij onze paraveterinairen.
Tandenpoetsen, hoe pak ik het aan?
Begin ermee dat uw huisdier went aan het feit dat u aan de bek zit. Bedenk een commando wat u hieraan koppelt. Veel mensen gebruiken het woord tandjes. Zeg dus uw commando en zit vervolgens voorzichtig aan het bekje. Dit kan inhouden voorzichtig een lipje optillen, maar in sommige gevallen kun je beter eerst beginnen met ‘gewoon’ eens langs de lippen te strijken met uw vinger. En dit gaandeweg op te bouwen naar het optillen van de lip. Het is belangrijk dat de handeling niet echt verzet oproept bij uw huisdier. Sluit af door er een leuk feestje van te maken: beloon uw huisdier, dit kan zijn met een koekje/snoepje, maar voor sommige dieren werkt het beter om direct een bal weg te gooien bijvoorbeeld of een lekkere knuffel te geven.
Op het moment dat u merkt dat uw dier hier goed aan gewend is kunt u gaan opvoeren. Vanaf nu gaat u niet enkel kijken maar ook aanraken. Geef het commando weer, til de lip op en raak met uw andere vinger voorzichtig de tanden en kiezen aan. Sluit weer af met een beloning.
Telkens als u merkt dat het goed gaat kunt u gaan opvoeren. De volgende stap is wennen aan de smaak van de tandpasta, door dit voorzichtig aan te brengen of de tanden en kiezen met uw vinger en als laatste kunt u starten met poetsen.
Niet iedere hond/kat leert even snel en gemiddeld gezien hebben katten iets meer tijd nodig om te wennen aan tanden poetsen dan honden. U moet er wel vanuit gaan dat u per stap zeker een aantal dagen, meerdere malen per dag moet oefenen voordat u kunt verwachten dat uw huisdier het goed vindt.
Waarom niet gewoon doorpakken en direct starten met poetsen vraagt u zich misschien af? We merken dat als we op die manier ermee omgaan dat de mate van verzet steeds hoger wordt, uw huisdier gaat tegenstribbelen en wordt soms zelf agressief. Dit maakt het voor u steeds lastiger en daardoor moeilijk vol te houden. Daarnaast verstoort dit de band met uw huisdier en daar wordt natuurlijk niemand gelukkig van.
Dentale röntgen:
Sinds 2017 hebben we bij Nanda onze focus meer en meer gelegd op de tandheelkunde bij huisdieren. We zijn begonnen met meer nascholing en hierop volgde al snel een dentale unit. Hiermee hadden we de mogelijkheid om kiezen te splijten en werd het mogelijk om ook de grote kiezen van een dier te trekken. Daarnaast konden we bot wegfrezen om zo ook lastigere extracties te doen.
Echter ‘gewoon maar’ wat bot weg frezen is nooit verstandig. Dat is soms bijna als schatzoeken zonder schatkaart. Om die reden hebben we in 2022 tevens een dentale röntgen aangeschaft. De kroon van een tand en kies is slechts 30% van het element, onder het tandvlees zitten nog een of meerdere lange wortels. Deze kunnen soms al zijn opgelost door het lichaam of erg krom zijn. Dit maakt een extractie dan erg moeilijk/onmogelijk. Om dit soort zaken op te sporen zijn we nu in staat om foto’s te maken en dit in beeld te brengen. Dit brengt een heel scala aan mogelijkheden met zich mee en we gebruiken de dentale röntgen dan nu ook veelvuldig.
Een greep uit de redenen waarbij wij dentale röntgenfoto’s adviseren:
Parodontitis (om te beoordelen hoeveel botverlies er is en of extractie noodzakelijk is)
Indien een element niet is doorgekomen (dit kan leiden tot gevaarlijke en pijnlijke cystes)
Beoordelen van de wortels en kaak voor een extractie
Trauma aan tanden/kiezen
Beoordelen of er nog wortelresten aanwezig zijn
Fistels/abcessen, om het botverlies te beoordelen en daarmee de behandeling af te stemmen
Tandresorptie bij de kat
Voorkomen is beter dan genezen!
Net als bij mensen is ook bij onze huisdieren gebitsverzorging van belang. Maar liefst 80% van de honden en katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen uiteindelijk ernstige gevolgen hebben voor uw dier: tanden of kiezen kunnen verloren gaan en er kunnen zelfs ontstekingen in belangrijke organen (zoals hart en nieren) ontstaan. Het is dan ook erg belangrijk dat het gebit preventief goed verzorgd wordt en regelmatig gecontroleerd, net als bij mensen.
Tandenpoetsen is de meest effectieve methode om het gebit schoon en gezond te houden. Het is aan te raden om het gebit van uw hond of kat minimaal 3-4 keer per week te poetsen. Speciale tandenborstels en tandpasta zijn bij ons verkrijgbaar. Bekijk ook onze tandenpoets-instructievideo voor hond en kat.
Ook zijn er verschillende andere verzorgingsproducten voor het gebit verkrijgbaar voor de preventieve verzorging van het gebit van uw huisdier. Wij helpen u graag met een advies op maat.
Wist u dat wanneer uw dier lid is van onze Healthy Pet Club, u 10% korting ontvangt bij een gebitsreiniging bij uw dier.
Wilt u een afspraak plannen?
U kunt online een afspraak maken met onze ervaren dierenartsen of paraveterinairen.
Is jouw huisdier ernstig ziek of is er sprake van een spoedgeval?
Neem dan alsjeblieft direct telefonisch contact op met onze kliniek, zodat wij uw huisdier zo snel mogelijk kunnen helpen.